maanantai 26. syyskuuta 2016

Pieni löytö kartalta ja tietoja tulevasta

Kirjani Suomalainen ratsuväki Ruotsin ajalla on kirjapainossa ja tulee sieltä joskus lokakuussa. Julkistamistilaisuus on Virtain kaupunginkirjastossa, aivan Virtain keskustassa Mäkitie 1, perjantaina 4. marraskuuta päivällä. Kellonaika tarkentuu myöhemmin (sitä voi kysyä kirjastostakin lähempänä).
Kirjassa on siis 790 sivua, koko B 5. Ovh on 49 euroa, johon mahdolliset posti- ja lähetyskulut lisätään.
Kirja on aika painava, 1850 grammaa


Vantaalla on 8.-9. lokakuuta Kuulutko sukuuni -tapahtuma. Olen siellä omalla osastolla paikalla, T:mi Toiset Aijat. Sinne voi tulla keskustelemaan tulevaan kirjaani tai muutoin tutkimuksiini liittyvistä asioista. Aikaisempia julkaisuja on myös saatavilla ilman postikuluja.


Pieni löytö kartalta:
Vanhimmat maanmittarit Suomessa aloittivat työnsä 1600-luvun puolivälin paikkeilla ja piirsivät maakunnallisia karttoja. Ylä-Satakunnan vanhin tällainen kartta on ajoitettu vuoteen 1650. Kuvana on siitä poimittu yksityiskohtana Kolkinlahden seutu, ohessa. Otteella näkyvät talot ovat Pohjaslahti (Poiaslaks), Kangasjärvi (Kangasierfvi), Mäyränen (Meürenen), Myry (Myrhä ja Laasoniemi (Lasonemi, tunnetaan paremmin nimellä Salmi). Sappisalon niemimaa erottuu korostuneena. Laasoniemen kohdalta lähtee pitkä kapea lahti, joka on sama kuin Kolkinlahti. Kolkinlahti tässä on kylänimenä muodossa Kåiklacks. Mäyräsen nimi on mielenkiintoisesti kirjoitettu e:llä ja saksalaisella y:llä. Mielestäni tässä on yksi todiste lisää sille, että Mäyränen ja Meuronen ovat alkuaan tarkoittaneet samaa nimeä. Nimen kantana on eläimen nimitys mäyrä. Vihreä viiva ylhäältä alas Kangasjärven takaa on silloisten Ruoveden ja Keuruun pitäjien rajaa.
Lähdeviite: