Toiset Aijat: Tulossa syksyllä kirja "Suomalainen ratsuväki Ruotsin ajalla"

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Tulossa syksyllä kirja "Suomalainen ratsuväki Ruotsin ajalla"

Tämä kirja, jonka kannen luonnos on kuvassa, ei ole mikään Ruususen unelma. Teksti on valmis, hakemisto vielä puuttuu, sivut ovat valmiiksi taitettuja, kuvituksena on karttoja, näytteitä lähteistä ja muutama piirrosmainen kuva. Siis tietokirja, ei mikään kuvakirja.

Matti J. Kankaanpää
Käsikirjoitus 760 sivua, hakemiston kanssa enintään 790. Sivukoko B5

Kirja on ensimmäinen kokonaisteos suomalaisesta ratsuväestä n. 1550 – 1809. Ratsuväki oli aikanaan kuuluisaa. Kärjistäen ”punainen lanka”: miten saatanan tunareista tuli voittamattomia, sitten tappioiden syntipukkeja ja on nyttemmin haluttu unohtaa kokonaan. En mielelläni puhuisi hakkapeliitoista, mutta kai sitä sanaa on pakko käyttää. Mutta olivat myös karoliineja ja kustaviaaneja.

Sisällys lyhyesti: Kirja painottuu suuren Saksan sodan vuosiin (1630-1648) ja muihin 1600-luvun sotiin, joista perustutkimus suomalaisittain puuttuu kokonaan tai osittain. Jos odottaa viihteellisiä isänmaallisia kertomuksia, tulee taatusti pettymään. Jos kaipaa faktatietoa, nimiä, paikkoja, tilastoja, niitä löytyy. Näitä tietoja varten on tutkittu suuri määrä mm. katselmusrullia. Kirjaa varten on luettu laajalti kirjallisuutta, jonka avulla on muodostettu viitekehys. Painopiste on nimenomaan suomalaisten toiminnassa. Uutta tietoa on myös 1700-luvun sodista.

Niille, joille saatan olla vähemmän tuttu:

Olen toiminut 30 vuotta ammattisukututkijana. Nyt eläkeläisenä teen tutkimuksia omaehtoisemmin. Viime vuosina olen keskittynyt suomalaiseen ratsuväkeen. Sain siihen apurahaa Suomen tietokirjailijoilta. Aihepiiristä on syntynyt kolme artikkelia Sotahistorialliseen aikakauskirjaan ja yksi luku kirjaan Suomalainen sotilas II. Kirjallisen toimintani pääteoksena pidän kirjaa suuresta Pohjansodasta vuodelta 2001. Julkaisutoiminnastani on luettelo kotisivulla erikseen. Olin Suomen sukututkimusseuran hallituksessa useita vuosia ja olen seuran tutkijajäsen. Kahdesti tekemäni kirja on valittu vuoden sukukirjaksi. Vuonna 2015 valittu kirja on tehty yhdessä Jouni Kakkosen kanssa.