lauantai 16. huhtikuuta 2016

Tietokirjailijan kurssiterveisiä

Olin tänään Tieteiden talolla tietokirjoittamisen kurssilla. Koulutuspäivän anti on hyvä. Se toi paljon pohdittavaa. Tässä tuoreeltaan ajatuksia.
Anne Rutanen kehotti laatimaan ”hissipuheen”, kolmella lauseella sanoa, mikä teoksessa on uutta tai yllättävää. Tuumasta toimeen, paljonkaan harkitsematta syntyi seuraava hissipuheeni:
Suomalainen ratsuväki Ruotsin ajalla. Hakkapeliitoista tehtiin sankareita, mutta tämä on ensimmäinen kattava kirja suomalaisesta ratsuväestä Ruotsin ajalla. Todellinen kuva, miten saatanan tunareista tuli voittamattomia ja sitten syntipukkeja. Itse inhoan sanaa hakkapeliitta, mutta kai sitä on pakko käyttää.
Riitta Suominen antoi hyviä eväitä blogikirjoittamisen kehittämiseen ja kehotti menemään esimerkiksi Twitteriin. Mistä ihmeestä minä löydän siihen kaikkeen ajan. Takaraivoon jäi yhtä ja toista. Ehkä sieltä jotakin aikanaan putkahtaa ulos. On kuitenkin pakko asettaa kiireellisyysjärjestykseen asioita.
Kiire tulee, koska Anne Rutanen kehotti aloittamaan kirjan ennakkomarkkinoinnin puoli vuotta ennen ilmestymistä. Tavoite on saada kirja markkinoille syksyllä ja nyt on kevät jo pitkällä. Hissipuheen lisäksi pitää saada aikaan kansi ja esittelyteksti...
Suunnitelmat ovat sitä varten, että niitä voidaan muuttaa. Päätökset sitä varten, että niissä pysytään. Maaliskuun 7. päivä kirjoitin kevättalven mietteitä. Kirja on edistynyt niin, että suunnitelmat muuttuivat: sittenkin yksi kirja. Sivuarvio on 790. Siis lankasidos ja kovat kannet tarvitaan. Sitä mukaa kuin kirjan teksti valmistuu, pystyn sanomaan myös sivumäärän. Tekstin viimeistelyssä olen nyt pääsemässä suuren Pohjansodan yli. On vain pari pientä seikkaa, jotka hidastavat etenemistä. Pitäisi vielä lukea muutama kirja, yhteensä tuhatkunta sivua. Toivon, ettei nyt ilmesty mitään uutta, joka olisi pakko ottaa huomioon. Toiseksi hakemiston teko. Mitkä sanat valitaan, onko se henkilöhakemisto, pelkkä sukunimihakemisto vai pitäisikö jaksaa vielä ottaa muutakin nimitöä mukaan. Sivuja on paljon ja joka sivulla on nimistöä. Hakusanojen merkintä on se, joka työllistää. Kone kyllä poimii merkityt sanat hakemistoksi.

Näillä mietteillä, kevään vehreyttä odotellen.