maanantai 31. joulukuuta 2001

Vuonna 2001

Kankaanpää, Matti J., Turun ja Porin läänin piilossa olleita henkikirjoja (tiedonanto, Genos 3/2001, s. 155-156).

Marraskuun alussa ilmestyi kirjoittamani ja T:mi Toiset Aijat kustantama kirja "Suuri Pohjansota, Iso Viha ja suomalaiset"

Pohjansota oli suomalaisten historian merkittävin murroskausi. Pitkän sodan aikana oli monta tunnettua ja lukuisia vähän tunnettuja vaiheita - useimmat tämän päivän suomalaisille vieraita. Suomalaisia oli uskomattoman monissa paikoissa. Käsikirjoituksen I osa (1700-1710, Narvasta Pultavaan) painottuu sotatoimiin Liivinmaalla, Inkerissä ja Karjalassa, mutta käsittelee myös olosuhteita Suomessa. II osa (1710-1721, Iso Viha) käsittelee Suomen puolustusta, sissisotaa, sotatoimia Pohjanlahden rannoilla ja Norjassa, mutta myös suuren vihan syitä, sotavankeja, pakolaisia ja kotiinpaluuta.

Yleiset puitteet on saatu käymällä läpi kymmeniä kirjoja ja artikkeleita, joista monet ovat ilmestyneet kauan sitten, ja useimmat olivat ruotsinkielisiä. Alkuperäisenä lähdeaineistona olen käynyt läpi suuren määrän rullia kaikista suomalaisista joukoista, myös tuomiokirjoja ja tilikirjoja ym. Vertaa allamainittua artikkeliani Porin läänin jalkaväkirykmentistä.

Kirjan voi tilata tästä

Kirjaa saa myös sukututkijan kirjakaupasta www.genealogia.fi.

Gummerus-Pihkalan Suku II, Täydennysosa

Julkaistiin sukujuhlassa syyskuussa 2001. Täydennysosassa, jossa on 368 sivua, on paitsi korjauksia ja lisäyksiä 1992 ilmestyneeseen sukukirjaan myös uusia sukuhaaroja. Edellistä sukukirjaa ja täydennysosaa on tarkoitettu käytettäväksi rinnakkain. Tilaukset sukuseuran sihteeriltä.