tiistai 31. joulukuuta 2002

Vuonna 2002

Syksyllä ilmestyi julkaisu Toisveden Ala-Ikkalasta ja Vaskiveden Aholasta (molemmat talot Virroilla). Ala-Ikkala on 1500-luvun lopulla perustettu talo. Sukunimen avulla on tutkittu, mistä sen asuttajat todennäköisesti olivat kotoisin.

Heinäkuun lopulla ilmestyi toimittamani "Ähtärin Honkaniemen suku ja talo". Kirjan on kustantanut Veikko Heikkilä Alavudelta. Luonnehtisin kirjaa poikkeuksellisen monipuoliseksi sukukirjaksi. Siinä on 2500 nimeä sisältävän jälkipolviston lisäksi Markku Kalliolinnan tutkima esipolvisto, parhaimmillaan 1500-luvulle asti, minun kirjoittamani Honkaniemen talon historia dokumentteineen ja jälkipolvista myös tilastollinen katsaus. Aira Rantakömi-Grönroos on haastatellut kirjaan suvun vanhimpia jäseniä. Kirjaa on saatavana Valokuvaus-Saaresta (Alavudella), Honkaniemen kirjakaupasta (Ähtärissä) ja se on tilattavissa myös Sukututkijan kirjakaupan kautta.

Genos-aikakauskirjassa nro 2 ilmestyi artikkelini "Kuka oli se Soini, josta johtuu Soinin pitäjän nimi?" Siinä tarkastelen savolaisperäistä sukujuurta, joka kotiutui Ähtärinjärven pohjoispäähän ja levisi sieltä mm. Virtain Toisveden kylään ja Porin seudulle. Pohjanmaan Historiallisen Seuran Miilu-lehdessä oli kirjoitukseni "Sotamies Jupiter eli Kuusenrati". Se kertoo yhdestä pohjalaisesta sotilaasta suuren Pohjansodan aikana. Arkistojen kätköistä on löytynyt Carl Gustaf Armfeltin allekirjoittama kirje, jolla Napuen taistelussa haavoittuneelle miehelle haettiin eläkettä.