tiistai 31. joulukuuta 2013

Vuonna 2013

Vuoden aikana olen pitänyt kaksi esitelmää, jotka liittyivät Pälkäneen Kostianvirran taistelun 300-vuotisjuhlallisuuksiin. Suuri Pohjansota ja ison vihan aika Suomessa oli esitelmäni otsikkona juhlaseminaarissa Pälkäneellä heinäkuussa. Tämä esitelmä on luettavissa Suomen Sotahistoriallisen seuran sivustolla. Seura oli yksi seminaarin järjestäjistä:

 http://www.sshs.fi/sshs+arkisto/esitelmat/

 Minä puhuin seminaarissa siis ison vihan näkökulmasta, Antti Kujala yleisemmästä historiantutkijan näkökulmasta (esitelmä löytyy samasta osoitteesta) ja muut keskittyivät itse taisteluun.

 Tampereella ikääntyvien yliopistossa 1.10.2013 klo 10.15-11.45 pidin varsin suurelle yleisöjoukolle yliopiston juhlasalissa esitelmän Kostianvirran taistelu Pälkäneellä 1713. Esitelmä nauhoitettiin ja lähetettiin alueradiossa Moreeni muutama päivä myöhemmin. Luennossa, jota havainnollistin kuvilla, asetin taistelun sotavuoden 1713 tapahtumien taustaa vasten. Erityisen huomattavaa oli kaksi kuukautta ennen taistelua tapahtunut ylipäällikön vaihdos: Lybeckerin tilalle tuli Armfelt. Vaihdos oli ratkaisevaa sille, että taisteltiin ja että jouduttiin taistelemaan rannikon asemasta sisämaassa. Sotavuosi on suomalaisittain surullista luettavaa, mutta siinä on suuren draaman ainekset olemassa.

 Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että huolto – sen puute – ratkaisi lopputuloksen. Toisaalta Lybeckerin lähtiessä Tukholmaan koko armeija oli hajoamistilassa ilman taistelua. Armfeltin ansiosta rivit saatiin järjestykseen ja Kostianvirralla laitettiin kova kovaa vastaan. Venäläisillä oli moninkertainen ylivoima ja se lopulta ratkaisi taistelun.