lauantai 31. joulukuuta 2011

Vuonna 2011

Aivan vuoden 2011 lopulla ilmestyneessä Eteläpohjalaiset Juuret numerossa 4/2011 on julkaistu lyhennysveroluettelot Lapuan ja Ilmajoen pitäjistä vuodelta 1677. Pieni korjaus: Lyhennysveroluettelo = avkortningslängd, rästiveroluettelo = rest längd. Edellisessä lyhennykset kohdistuvat taloihin ja manttaalilukuihin. Jälkimmäisessä on luettelo kaikista maksamattomista veroista riippumatta siitä oliko maksaja talollinen tai ei. Rästissä saattoi olla hyvin pieniä tai todella suuria summia. Pienistä esimerkkinä yhden vuoden henkiraja, jota sotilaan vaimo tai leski ei ole maksanut.

Olen tutkinut Vilhusten Savo-Karjalaista sukua vuodesta 2005 ja nyt nämä tutkimukset saatiin päätökseen. Sukuseura Vilhunen ry kustansi tutkimukset ja julkaisi tulokset joulun alla ilmestyneessä kirjassa "Vilhuset Jääskestä Savoon ja Multialle". Kirjaa voi tiedustelle sukuseuralta (jorma.vilhunen(at)gmail.com).

Vuoden 2011 alusta kului useita kuukausia aikaa nyt Suomenselän Sanomien nimellä ilmestyvän paikallislehden (alkuaan Virtain Sanomat ym.) 90 vuosikerran läpikäymiseen. Tuloksena syntyi Sanomien juhlalehteen pitkä artikkeli "Virtain tarina". Siinä kerrotaan lehden näkökulmasta mitä Virroilla on tapahtunut vuodesta 1920 vuoteen 2011 asti. Lehdessä on niin paljon tietoutta, että pariin kymmeneen tabloid-kokoiseen sivuun mahtuu kuvien kera vain subjektiivinen valikoima.

Matrikkeli Ruoveden komppanian miehet Suomen sodassa julkistettiin Virtain kirjastossa 28.4.2011.

Porin läänin jalkaväkirykmentin Ruoveden komppanian piiri ulottui nykyisen Tampereen pohjoisosista Pohjanmaan rajoille ja Keski-Suomeen. Suomen kohtalo ratkaistiin kahden

keisarin, Napoleonin ja Aleksanterin kesken. Ruotsin kuninkaan itsepäisyyden ja taitamattomuuden seurauksena uusi raja siirtyi Kymijoelta Tornionjoelle asti. Sotilaat marssivat Ruotsin väreissä, ja vaikka he eivät sitä tienneet, heidän marssinsa loi pohjaa uudelle itsenäiselle Suomelle.

Kirja on ensimmäinen matrikkeli, jonka pääosassa ovat tavalliset sotamiehet. Se tuo uuden näkökulman Suomen sotaan 1808-1809. Keitä ja keiden lapsia sotilaat olivat, mikä oli heidän kohtalonsa? Puolet sotaan lähteneistä palasi takaisin. Useimmilla heistä oli paikka, minne palata, ja perhe, joka odotti miestä kotiin.